2022-2023 InfopointEU Δράσεις Κοινωνικές Πολιτική προτεραιότητα Ε.Ε

Το ΓΕΛ Κρεμαστής στο 12οRhodes MRC

Spread the love

 

Το σχολείο μας, το ΓΕΛ Κρεμαστής, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» συμμετείχε με εννιά μαθητές/τριες στο 12ο Μαθητικό Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών Ρόδου (Rhodes MRC) από τις 10-13 Νοεμβρίου 2022.Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου ήταν τα αγγλικά, ως επίσημη γλώσσα της διεθνούς διπλωματίας.

Τα θέματα που συζήτησαν οι μαθητές/τριες στις επιτροπές ήταν:

Council of Europe

Topic Area: “CoE Member States; Integrating refugees in formal education”

European Council

Topic Area: “Enhancing the involvement of women in governance and decision-making processes”

Our Planet Summit

Topic Area: “Climate change; The impact on the environment and necessary “measures”

Οι μαθητές/τριες μας κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν μια χώρα και να την υπερασπιστούν σε μια προσομοιωμένη συνεδρίαση ενός θεσμικού οργάνου ακολουθώντας μία σειρά από κανόνες, οι οποίοι αντανακλούν τους πραγματικούς και ορίζουν το πώς διενεργείται ο διάλογος εντός της επιτροπής και πώς υιοθετείται το κείμενο απόφασης, που είναι και ο τελικός στόχος της συζήτησης. Για την προετοιμασία τους προγραμματίστηκε στον χώρο του σχολείου μια ενημερωτική συνάντηση με την κα Τσουρδιού Μαγδαληνή από το Σπίτι της Ευρώπης και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Η συμμετοχή στο συνέδριο τους προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία να «βιώσουν», να εφαρμόσουν και να πειραματιστούν με την επίλυση διαμαχών, τον δημόσιο λόγο, τις δυναμικές των ομάδων και την τεχνική της διαπραγμάτευσης.

Η μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, Μοσκιού Δέσποινα, η οποία κέρδισε και το βραβείο Future Diplomat,μοιράζεται τις εντυπώσεις της από την συμμετοχής της:

«Το Rhodes MRC ήταν πραγματικά μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία ειδικά για ένα νησί, όπως η Ρόδος. Μέσω αυτής της Προσομοίωσης αποκτήσαμε γνώσεις για την λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, ανακαλύψαμε την τεχνική της διαπραγμάτευσης αλλά και ασχοληθήκαμε με θέματα που αφορούν άμεσα την κοινωνία μας. Αναλυτικότερα, ασχοληθήκαμε με την κλιματική αλλαγή, την ενσωμάτωση των προσφύγων στην εκπαίδευση και την βελτίωση της θέσης της γυναίκας στη διοίκηση, θεματολογίες που μας επηρεάζουν ως μελλοντικούς ενεργούς πολίτες. Παράλληλα, αναπτύξαμε την ικανότητα του δημόσιου λόγου. Μάθαμε να τεκμηριώνουμε τις απόψεις μας με επιχειρήματα και να τις στηρίζουμε με αυτοπεποίθηση. Ανεξαρτήτως όμως από τα παιδευτικά πλεονεκτήματα και την πολιτικοποίηση μας, μέσω του MRC κοινωνικοποιηθήκαμε, χτίσαμε φιλίες, αποκτήσαμε εμπειρίες, συνεργαστήκαμε, διαφωνήσαμε και κυρίως περάσαμε καλά. Ούσα δύο χρόνια ΄delegate’ στο MRC, προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν, ώστε να μην χάσουν αυτήν την αξέχαστη εμπειρία.»

Το σχολείο μας συγχαίρει όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες μας για την συμμετοχή τους αλλά και την εξαιρετική τους επίδοση, καθώς από την εννεαμελή αποστολή μας, μια μαθήτρια κέρδισε το βραβείο Future Diplomat και άλλες τέσσερις Verbal Mention.

Λίγα λόγια για το συνέδριο

Την προσομοίωση διεύθυνε η απόφοιτος της Νομικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, η εξαιρετική και αγαπημένη όλων, κα Ερατώ Φεσατίδου, προϊστάμενη ενός προεδρείου φοιτητών και αποφοίτων, νεαρών επιστημόνων από όλη την Ελλάδα. Την γενική ακαδημαϊκή εποπτεία της διοργάνωσης είχε μία Επιστημονική Επιτροπή από 22 καθηγητές, ειδικούς και ερευνητές από 15 Πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα από 4 χώρες, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Μίλτο Σαρηγιαννίδη. Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν ο Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, και εμπνευστής του συνεδρίου, κ. Μιχαήλ Γ. Καβουκλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 12o Rhodes MRC 2022 διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, είναι επίσημη εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας και συμμετέχει στο MUN Refugee Challenge, ενώ στηρίζει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *