2022-2023 InfopointEU Δράσεις Εκδηλώσεις Πολιτική προτεραιότητα Ε.Ε

Εκδήλωση «Απειλείται η δημοκρατία στην Ευρώπη;»

Spread the love

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 03 Δεκεμβρίου η εκδήλωση με τίτλο «Απειλείται η δημοκρατία στην Ευρώπη; Ειρήνη και Δημοκρατία στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο…» από το 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου, το Γενικό Λύκειο Κρεμαστής και το Γυμνάσιο Γενναδίου με λυκειακές τάξεις, Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και σε συνεργασία με το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου.

Η εκδήλωση  ξεκίνησε με μια ομιλία από τον κ. Σωτήρη Ντάλη, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πρόεδρο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος ανέλυσε τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σημασία του για το μέλλον της Ευρώπης. Επεσήμανε ότι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση  πρέπει να διαχειριστεί με συνεκτικό ευρωπαϊκό τρόπο τις μεγάλες προκλήσεις του κράτους δικαίου αλλά και τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ελευθεριών.

Στην συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Μιχαήλ Γ. Καβουκλής, Διεθνολόγος – Πολιτικός Επιστήμων και Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, ο οποίος ανέπτυξε  τον κρίσιμο ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ευρώπη για την συμμετοχική δημοκρατία σε μια εποχή προκλήσεων και απειλών.

Τρίτη καλεσμένη ήταν η κα Φιλία Παπασάββα, Οικονομολόγος και Υπεύθυνη του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου, η οποία, αφού εξήγησε τον ρόλο και τις βασικές επιδιώξεις του Europe Direct, παρουσίασε τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας αλλά και πρακτικής άσκησης στα θεσμικά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) και το ευρωπαϊκό εργαλείο Europass για τη διαχείριση της εκπαίδευσης και της σταδιοδρομίας των πολιτών.

Στο τέλος, ακολούθησε συζήτηση που περιστράφηκε γύρω από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διάχυση της εκδήλωσης στον τύπο  εδώ    εδώ

Η Ομάδα μας εκφράζει την αλληλεγγύη της στον λαό της Ουκρανίας.

Δημιουργήσαμε ένα Padlet με πληροφορίες για την έμπρακτη συμπαράσταση της ΕΕ στην Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *