2022-2023 InfopointEU Δράσεις Εκπαιδευτικά προγράμματα Πολιτική προτεραιότητα Ε.Ε

Διαδικτυακή επίσκεψη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Spread the love

Συμμετείχαμε σήμερα σε ένα πολύ ενδιαφέρον, διαδικτυακό αλλά διαδραστικό πρόγραμμα. Συνδεθήκαμε με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, τον θεσμό που έχει ως αποστολή να εξασφαλίζει “την τήρηση του δικαίου κατά την ερμηνεία και την εφαρμογή” των Συνθηκών.

Στο πρόγραμμα μας καλωσόρισε η κυρία Λύκου, υπάλληλος διοίκησης στη Διεύθυνση Επικοινωνίας. Αρχικά, παρακολουθήσαμε δυο ενημερωτικά βίντεο, «Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Εγγυητής της προστασίας του δικαίου της Ένωσης για 450 εκατομμύρια πολίτες» και «Η ζωή μιας υπόθεσης». Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η νομολογία από την κα Παπαδοπούλου Tiessen, γλωσσομαθή νομικό στη Γενική Διεύθυνση Πολυγλωσσίας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η εικονική ξενάγηση στους χώρους του Δικαστηρίου, με αναφορές στην αρχιτεκτονική, το ύφος, τις αίθουσες και τις λειτουργίες τους. Κορυφαία δραστηριότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η συζήτηση με τον Έλληνα Δικαστή κ. Δημήτριο Γρατσία, ο οποίος, αφού εξήγησε αναλυτικά τον ρόλο του Δικαστηρίου, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που έθεσαν οι μαθητές/τριες, συγχαίροντάς τους/τες για την ευστοχία τους.

Μας άρεσε τόσο πολύ που θα θέλαμε σύντομα να το επισκεφθούμε από κοντά!

 

Λίγα λόγια για το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ιδρύθηκε το 1952 και αποστολή του είναι να:

  • ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • φροντίζει για την εκ μέρους των κρατών μελών τήρηση των απορρεουσών από τις Συνθήκες υποχρεώσεών τους,
  • ερμηνεύει το δίκαιο της Ένωσης κατόπιν υποβολής αιτήσεως εκ μέρους των εθνικών δικαστών.

Με τον τρόπο αυτό αποτελεί τη δικαστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φροντίζει, σε συνεργασία με τα δικαστήρια των κρατών μελών, για την ομοιόμορφη εφαρμογή και ερμηνεία του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν μια χώρα δεν εφαρμόζει σωστά τη νομοθεσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εκδώσει επίσημη προειδοποίηση· εάν η χώρα δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες, η Επιτροπή μπορεί να την παραπέμψει στο Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έδρα του οποίου είναι το Λουξεμβούργο, περιλαμβάνει δύο δικαιοδοτικά όργανα: το Δικαστήριο και το Γενικό Δικαστήριο. Δεδομένου ότι κάθε κράτος μέλος έχει τη δική του γλώσσα και το δικό του νομικό σύστημα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα πολύγλωσσο κοινοτικό όργανο. Προς διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στη δικαιοσύνη, οποιαδήποτε από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ μπορεί να είναι γλώσσα διαδικασίας. Αντίστοιχο γλωσσικό καθεστώς δεν υφίσταται σε κανένα άλλο δικαστήριο στον κόσμο, διότι καθεμία από τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης μπορεί να είναι γλώσσα διαδικασίας. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο υποχρεούται απαρέγκλιτα να είναι πολύγλωσσο λόγω της ανάγκης επικοινωνίας με τους διαδίκους στη γλώσσα της διαδικασίας και της εξασφαλίσεως της διαδόσεως της νομολογίας του στο σύνολο των κρατών μελών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *