Σκοπός της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα έμφυλα στερεότυπα στην κοινωνία. Τα έμφυλα στερεότυπα είναι βαθιά ριζωμένα στην κουλτούρα μας κι αποτελούν μια από τις γενεσιουργές αιτίες της ανισότητας μεταξύ των φύλων. Συχνά, δεν τα συνειδητοποιούμε καν, όμως μας επηρεάζουν όλους —άνδρες και γυναίκες. Τα έμφυλα στερεότυπα μπορούν να περιορίσουν τις φιλοδοξίες μας και την ικανότητά μας να επιλέγουμε τομέα σπουδών ή επαγγελματικής κατάρτισης, να ακολουθούμε μια επαγγελματική σταδιοδρομία, αλλά και να παίρνουμε απλές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας. Τα έμφυλα στερεότυπα περιορίζουν την ελευθερία όλων μας. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να τα αμφισβητήσουμε!
Μέσα από δράσεις προσπαθήσαμε να αναθεωρήσουμε την οπτική μας: Συζητήσαμε για τα έμφυλα στερεότυπα!
Πιο συγκεκριμένα:
- Ενημέρωση για «Ισότητα των Φύλων και την Διαφορετικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
Α) Διαδικτυακή συνάντηση με τον κ. Παπαδημούλη, Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και Πρόεδρο της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του Προεδρείου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα.
Β) Διαδικτυακή συνάντηση με την ευρωβουλευτή κα Κουντουρά, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM)
«Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2023: Η Ενεργειακή Φτώχεια είναι (κυρίως) γένους θηλυκού.»
3. Παρουσίαση της πολιτικής της ΕΕ για την “Ισότητα των Φύλων” εδώ
4. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Στόχος της έρευνας μας ήταν η διερεύνηση των έμφυλων στερεοτύπων, των πεποιθήσεων των μαθητών και μαθητριών του Λυκείου μας σε σχέση με το κοινωνικό τους φύλο.
[Το μεθοδολογικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για την συλλογή δεδομένων είναι το ερωτηματολόγιο ατομικής συμπλήρωσης. Το δείγμα της έρευνας μας ήταν 152 άτομα ( 87 κορίτσια και 65 αγόρια), μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Κρεμαστής. Συμπερασματικά, διαπιστώθηκε πως οι συμμετέχοντες της έρευνας πιστεύουν πως υπάρχει ισότητα ανάμεσα στα φύλα, αλλά όχι σε όλα τα θέματα, το οποίο είναι αισιόδοξο καθώς δείχνει να καλλιεργούνται στην συνείδηση των νέων τουλάχιστον πιο προοδευτικές πεποιθήσεις. ]
5. Διαδικτυακή συνάντηση με τέσσερις παλαιότερες μαθήτριες μας. Δράση #EndGenderStereotypes!
-Μαρία-Αναστασία Μουστάκα, Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
-Δήμητρα Στάγκα, Δημοσιογράφος
-Αναστασία Πάττα, Ανώτερος Δικηγόρος και Project Manager, Τμήμα Ιδιωτικού Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δικαίο
-Γεωργία Τσαλόλη, Cybersecurity Advisor / Σύμβουλος Κυβερνοασφάλειας
Σε μια συζήτηση από καρδιάς, μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τις γνώσεις για τα στερεότυπα με τα οποία μεγάλωσαν ως κορίτσια, για το πώς τα κοινωνικά στερεότυπα διαμορφώσαν τις αντιλήψεις και τις προσωπικές τους επιλογές, τους πολλαπλούς ρόλους στους οποίους καλούνται καθημερινά να ανταποκριθούν οι γυναίκες, για τις έμφυλες διακρίσεις. Στόχος της συζήτησης μας ήταν να ενδυναμώσουμε τους/τις μαθητές/τριες μας να αναλάβουν μελλοντικά τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους και να διεκδικήσουν μια ζωή, όπως ακριβώς την έχουν ονειρευτεί οι ίδιες, απαλλαγμένη από έμφυλα στεγανά και προκαταλήψεις.
6. Ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση μαθητριών
Είχαμε την χαρά να συνομιλήσουμε, μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος Tipping Point in Education, με την κα Ζωή Φράγκου, οργανωσιακή ψυχολόγο και μέντορα του Women on Top, και να συζητήσουμε για την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γυναικών και πώς σχετίζεται με έναν πιο δίκαιο και ισότιμο κόσμο. Πατήστε πάνω στην εικόνα.
7. Workshop Ενδυνάμωσης γυναικών «Διάσημη ή Άσημη, η κάθε μια ξεχωριστή»
Συνεργασία του σχολείου μας με :
Α) το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά και
Β) το Σχέδιο Δράσης «Πράξεις Κοινωνικής Βιωσιμότητας Δήμου Ρόδου» του Προγράμματος Στέγαση και Εργασία για Αστέγους
Εμψυχώτριες ήταν 2 παλαιότερες μαθήτριες μας:
-Φωτεινή Ζαννετή, κοινωνική λειτουργός
-Κατερίνα Φτάκλα, κοινωνική λειτουργός
Στο workshop συμμετείχαν η κα Αποστολίδη-Πάττα, εντεταλμένη δημοτικής σύμβουλος για θέματα ισότητας και πρόεδρος της Δημοτικής επιτροπής ισότητας Ρόδου και η κα Καραγιάννη, κοινωνιολόγος, Gender expert, αναπληρώτρια προϊσταμένη της διεύθυνσης προγραμματισμού και οργάνωσης του Δήμου Ρόδου
Παρουσίαση ιστοριών δυο γυναικών, της Μαλάλα (διάσημης) και μιας γυναίκας (άσημης) που βίωσε ενδοοικογενειακή βία η οποία φιλοξενήθηκε στον Ξενώνα κακοποιημένων Γυναικών και έπειτα εντάχθηκε στο πρόγραμμα Στέγασης Ρόδου. Δυο γυναίκες που έσπασαν τα δεσμά τους, τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και αποτελούν παραδείγματα ενδυνάμωσης των μαθητών/τριών μας.