2022-2023 InfopointEU Ανακοινώσεις Δράσεις Εκδηλώσεις Εκστρατεία αξίας Ε.Ε

Δράση “EndGenderStereotypes”

Spread the love

Σκοπός της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα έμφυλα στερεότυπα στην κοινωνία. Τα έμφυλα στερεότυπα είναι βαθιά ριζωμένα στην κουλτούρα μας κι αποτελούν μια από τις γενεσιουργές αιτίες της ανισότητας μεταξύ των φύλων. Συχνά, δεν τα συνειδητοποιούμε καν, όμως μας επηρεάζουν όλους —άνδρες και γυναίκες. Τα έμφυλα στερεότυπα μπορούν να περιορίσουν τις φιλοδοξίες μας και την ικανότητά μας να επιλέγουμε τομέα σπουδών ή επαγγελματικής κατάρτισης, να ακολουθούμε μια επαγγελματική σταδιοδρομία, αλλά και να παίρνουμε απλές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας. Τα έμφυλα στερεότυπα περιορίζουν την ελευθερία όλων μας. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να τα αμφισβητήσουμε!

Μέσα από δράσεις προσπαθήσαμε να αναθεωρήσουμε την οπτική μας: Συζητήσαμε για τα έμφυλα στερεότυπα!

Πιο συγκεκριμένα:

Ενημέρωση για «Ισότητα των Φύλων και την Διαφορετικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

1. Συνδιοργανώσαμε με το Europe Direct South Aegean, διαδικτυακή εκδήλωση με καλεσμένο μας τον κ. Παπαδημούλη, Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και Πρόεδρο της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του Προεδρείου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα. Επικοινωνήσαμε τη δράση μας μέσω της πλατφόρμας Together.eu. (σύνδεσμος εδώ) και μέσω της ιστοσελίδας και των κοινωνικών δικτύων  της σχολικής μας μονάδας (σύνδεσμος εδώ). Στη διαδικτυακή μας εκδήλωση συμμετείχαν σχολεία από όλη την Ελλάδα,  το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθηνών, το ΓΕΛ Τυρνάβου, το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Βόλου, το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου και το ΓΕΛ Διδυμοτείχου.

Ο κ. Παπαδημούλης, μας ενημέρωσε για τις προσπάθειες και τα βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διάσταση του φύλου και για τις δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να οικοδομήσει μια Ευρωπαϊκή Ένωση ισότητας και να διασφαλίσει πως όλοι οι πολίτες της ΕΕ είναι ελεύθεροι από διακρίσεις εντός και εκτός του χώρου εργασίας τους. Κατέληξε . ωστόσο, ότι, ενώ η ΕΕ πρωτοστατεί παγκοσμίως και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες,  η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί ακόμη πραγματικότητα.

 

 

2. Συμμετείχαμε σε διαδικτυακή εκδήλωση μαθητών/τριών του 2ου Πρότυπου Λυκείου Βόλου και του Europe Direct Thessaly, με καλεσμένη την ευρωβουλευτή κα Κουντουρά, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) και εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση-ψήφισμα για τον «Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων Επιμέλειας στις Γυναίκες και τα Παιδιά».

Η κα Κουντουρά ανέφερε ότι, ενώ, η ισότητα, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, δεν έχει κατακτηθεί και απέχει πολύ από το να γίνει πράξη. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν ίσως 300 χρόνια ακόμη για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και ότι η πρόοδος στα δικαιώματα των γυναικών εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, οι επίσημοι δείκτες δείχνουν ότι απαιτούνται τουλάχιστον 60 χρόνια ακόμη για την πλήρη ισότητα των φύλων. Από την αρχή της πανδημίας, και εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων που βιώνουμε – της ενεργειακής κρίσης, της οικονομικής, του σαρωτικού κύματος ακρίβειας και του αφόρητα υψηλού κόστους διαβίωσης – οι έμφυλες ανισότητες εντείνονται και αυξάνει  ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε ραγδαία άνοδο των καταγγελιών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας έως και 60% στις ευρωπαϊκές χώρες, με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά και τραγική αύξηση των γυναικοκτονιών: Στην Ελλάδα είχαμε 25 γυναικοκτονίες το 2022 και 31 το 2021. Η χώρα μας είναι πρώτη στην γυναικεία ανεργία μεταξύ των 27 της ΕΕ. Οι γυναίκες είναι πιο εκτεθειμένες στο κίνδυνο της φτώχειας, καθώς είναι συστηματικά υποαμειβόμενες για εργασία ίσης αξίας σε σχέση με τους άνδρες, υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης, είναι  πιο ευάλωτες στην μερική απασχόληση, σε ελαστικές μορφές εργασίας, στον κίνδυνο απολύσεων, και στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ταυτόχρονα τη φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας, εργασία που είναι απλήρωτη. Η πραγματικότητα αυτή καταδεικνύει την άμεση ανάγκη για μια άμεση ευρωπαϊκή απάντηση στα ζητήματα αυτά.

 

3. Δημοσίευση άρθρου στον τοπικό τύπο.

         Διαβάστε εδώ εδώ εδώ  εδώ εδώ  εδώ

«Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2023: Η Ενεργειακή Φτώχεια είναι (κυρίως) γένους θηλυκού.»

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2023, δημοσιεύσαμε άρθρο σε πολλές εφημερίδες του τόπου μας με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2023: Η Ενεργειακή Φτώχεια είναι (κυρίως) γένους θηλυκού», για να τους ενημερώσουμε για τη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM) με θέμα «Οι έμφυλες πτυχές της ενεργειακής φτώχειας» που διοργανώθηκε την 1η Μαρτίου 2023 στις Βρυξέλλες. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε φέτος με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με την απειλή να προκαλέσει ενεργειακές ελλείψεις, η σύγκρουση έχει επιδεινώσει τις πληθωριστικές επιπτώσεις της μεταπανδημικής ανάκαμψης, οδηγώντας σε κρίση του κόστους ζωής στην Ευρώπη. Στην ημερήσια διάταξη βρισκόταν ο αντίκτυπος στις γυναίκες από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τα πιθανά μέτρα για τον μετριασμό του. Ασφαλώς, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Όπως επεσήμανε όμως ο κ. Παπαδημούλης στην Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «δεν είναι δυνατόν να πε¬ριμένουμε περισσότερο -η Ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει αν δεν αναλάβουμε δράση».

 

4. Δημιουργήσαμε Παρουσίαση για την πολιτική της ΕΕ για την “Ισότητα των Φύλων” με εργαλείο το Canva και την διαμοιράσαμε στα mail των κηδεμόνων, στην ιστοσελίδα αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένο φυσικό χώρο του σχολείου με τη μορφή QR.

Παρουσίαση της πολιτικής της ΕΕ για την “Ισότητα των Φύλων” εδώ

5. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Στόχος της έρευνας μας ήταν  η διερεύνηση των έμφυλων στερεοτύπων, των πεποιθήσεων των μαθητών και μαθητριών του Λυκείου μας σε σχέση με το κοινωνικό τους φύλο.

[Το μεθοδολογικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για την συλλογή δεδομένων είναι το ερωτηματολόγιο ατομικής συμπλήρωσης. Το δείγμα της έρευνας μας ήταν 152 άτομα ( 87 κορίτσια και 65 αγόρια), μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Κρεμαστής. Συμπερασματικά, διαπιστώθηκε πως οι συμμετέχοντες της έρευνας πιστεύουν πως υπάρχει ισότητα ανάμεσα στα φύλα, αλλά όχι σε όλα τα θέματα, το οποίο είναι αισιόδοξο καθώς δείχνει να καλλιεργούνται στην συνείδηση των νέων τουλάχιστον πιο προοδευτικές πεποιθήσεις. ]

Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου

 

6. Συμμετείχαμε στο 12ο Μαθητικό Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών Ρόδου (Rhodes MRC). Ο θεσμός που προσομοιώθηκε ήταν το European Council και Topic Area: “Enhancing the involvement of women in governance and decision-making processes”.

Οι μαθήτριες μας κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν μια χώρα και να την υπερασπιστούν σε μια προσομοιωμένη συνεδρίαση ενός θεσμικού οργάνου ακολουθώντας μία σειρά από κανόνες, οι οποίοι αντανακλούν τους πραγματικούς και ορίζουν το πώς διενεργείται ο διάλογος εντός της επιτροπής και πώς υιοθετείται το κείμενο απόφασης, που είναι και ο τελικός στόχος της συζήτησης. Η συμμετοχή στο συνέδριο τους προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία να «βιώσουν», να εφαρμόσουν και να πειραματιστούν με την επίλυση διαμαχών, το δημόσιο λόγο, τις δυναμικές των ομάδων και την τεχνική της διαπραγμάτευσης. Η μαθήτρια, Μοσκιού Δέσποινα , εκπροσωπώντας την Αυστρία, κέρδισε το βραβείο Future Diplomat, η οποία επιχειρηματολόγησε για τη βελτίωση της ισόρροπης συμμετοχής γυναικών και ανδρών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, μεταξύ άλλων στα διοικητικά συμβούλια και στην πολιτική.

Αναλυτικότερα εδώ και εδώ.

 

7. Διαδικτυακή συνάντηση με τέσσερις παλαιότερες μαθήτριες μας. Δράση #EndGenderStereotypes!

Συμμετείχαμε στην ευρωπαϊκή καμπάνια #endgenderstereotypes με δράσεις σε συνεργασία με το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου και την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ρόδου.

Αρχικά, προσκαλέσαμε τέσσερεις  παλαιότερες μαθήτριες του σχολείου μας, οι οποίες, αν και μεγάλωσαν σε ένα μικρό χωριό της Ρόδου, κατέρριψαν τα ισχυρά έμφυλα στερεότυπα και ακολούθησαν μια επαγγελματική διαδρομή μη στερεοτυπική. Ειδικότερα, προσκαλέσαμε:

-Μαρία-Αναστασία Μουστάκα, Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

-Δήμητρα Στάγκα, Δημοσιογράφος

-Αναστασία Πάττα, Ανώτερος Δικηγόρος και Project Manager, Τμήμα Ιδιωτικού Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δικαίο

-Γεωργία Τσαλόλη, Cybersecurity Advisor / Σύμβουλος Κυβερνοασφάλειας

Σε μια συζήτηση από καρδιάς, μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τις γνώσεις για τα στερεότυπα με τα οποία μεγαλώνει ένα κορίτσι, για το πώς τα κοινωνικά στερεότυπα διαμορφώσαν αντιλήψεις και προσωπικές επιλογές, τους πολλαπλούς ρόλους στους οποίους καλούνται καθημερινά να ανταποκριθούν οι γυναίκες, για τις έμφυλες διακρίσεις. Στόχος της συζήτησης μας ήταν να ενδυναμώσουμε τους/τις συμμαθητές/τριες μας να αναλάβουν μελλοντικά τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους και να διεκδικήσουν μια ζωή, όπως ακριβώς την έχουν ονειρευτεί οι ίδιες, απαλλαγμένη από έμφυλα στεγανά και προκαταλήψεις.

 

 

Στη συνέχεια, οργανώσαμε Workshop Ενδυνάμωσης γυναικών με τίτλο «Διάσημη ή Άσημη, η κάθε μια ξεχωριστή». Συνεργαστήκαμε με :

Α) το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά και

Β) το Σχέδιο Δράσης «Πράξεις Κοινωνικής Βιωσιμότητας Δήμου Ρόδου» του Προγράμματος Στέγαση και Εργασία για Αστέγους

Εμψυχώτριες ήταν 2 παλαιότερες μαθήτριες του σχολείου μας:

-Φωτεινή Ζαννετή, κοινωνική λειτουργός

-Κατερίνα Φτάκλα, κοινωνική λειτουργός

 Στο workshop συμμετείχαν η κα Αποστολίδη-Πάττα, εντεταλμένη δημοτικής σύμβουλος για θέματα ισότητας και πρόεδρος της Δημοτικής επιτροπής ισότητας Ρόδου και η κα Καραγιάννη, κοινωνιολόγος, Gender expert, αναπληρώτρια προϊσταμένη της διεύθυνσης προγραμματισμού και οργάνωσης του Δήμου Ρόδου

Στο workshop παρουσιάστηκαν οι ιστοριες δυο γυναικών, της Μαλάλα (διάσημης) και μιας γυναίκας (άσημης) που βίωσε ενδοοικογενειακή βία η οποία φιλοξενήθηκε στον Ξενώνα κακοποιημένων Γυναικών και έπειτα εντάχθηκε στο πρόγραμμα Στέγασης Ρόδου. Ιστορίες δυο γυναικών που έσπασαν τα δεσμά τους, τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και αποτελούν παραδείγματα ενδυνάμωσης των συμμαθητών/τριών μας.

 

 

8. Ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση μαθητριών

Είχαμε την χαρά να συνομιλήσουμε, μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος Tipping Point in Education, με την κα Ζωή Φράγκου, οργανωσιακή ψυχολόγο και μέντορα του Women on Top, και να συζητήσουμε για την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γυναικών και πώς σχετίζεται με έναν πιο δίκαιο και ισότιμο κόσμο. Προβληματιστήκαμε για τις έρευνες που αναφέρουν ότι είναι μικρό το ποσοστό γυναικών σε χώρους τεχνολογίας και καινοτομίας, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με άπειρα στερεότυπα, προκαταλήψεις, παρενοχλήσεις και μια γυάλινη οροφή που τις εμποδίζει να εξελιχθούν.  Για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά των γυναικών σε αυτούς τους, παραδοσιακά ανδροκρατούμενους χώρους, καταλήξαμε ότι χρειάζεται να  τονώσουμε την αυτοπεποίθηση και την αυτεπίγνωσή τους και να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες να πετύχουν οτιδήποτε πραγματικά επιθυμούν χωρίς εμπόδια, φραγμούς και στερεότυπα.

Στόχος της συνεδρίας ήταν να ενδυναμώσουμε τις μαθήτριες του σχολείου μας να αναλάβουν μελλοντικά τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους και να διεκδικήσουν μια ζωή, όπως ακριβώς την έχουν ονειρευτεί οι ίδιες, απαλλαγμένη από έμφυλα στεγανά και προκαταλήψεις.

Πατήστε πάνω στην εικόνα.

9. Διάχυση των δράσεων μας σε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Ρόδου

Συμμετείχαμε σε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Ρόδου, για να παρουσιάσουμε τις δράσεις μας στο πλαίσιο της εκστρατείας #endgenderstereotypes . Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση και την αγαστή συνεργασία την κα Αποστολίδη-Πάττα, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για θέματα ισότητας και πρόεδρο της Δημοτικής επιτροπής ισότητας Ρόδου και την κα Καραγιάννη, αναπληρώτρια προϊσταμένη της διεύθυνσης προγραμματισμού και οργάνωσης του Δήμου Ρόδου.

Σχετικά άρθρα εδώ εδώ εδώ εδώ εδώ εδώ εδώ εδώ και εδώ.

Μετάδοση της συνέντευξης τύπου στο τηλεοπτικό κανάλι ΑΙΓΑΙΟΝ TV εδώ (29.45 minute)

Μετάδοση της συνέντευξης τύπου στο τηλεοπτικό κανάλι IRIDA TV εδώ (0:10 minute)

 

10. Τοποθέτηση για την Ισότητα των Φύλων στο Ευρωκοινοβούλιο 

Η Ομάδα μας ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»,  προσκλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο  στο Στρασβούργο, για να συμμετάσχει στην Ημερίδα Euroscola στις 16 Νοεμβρίου 2023. Η έναρξη των εργασιών έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου περίπου 1000 μαθητές/τριες από 34 σχολεία της Ευρώπης κάθισαν στις θέσεις των Ευρωπαίων Βουλευτών.

Ειδικότερα, στη διάρκεια του πρώτου μέρους της ημερίδας ο συμμαθητής μας, Παπασάββας Γεώργιος από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου έθεσε ερώτηση στην Aντιπρόεδρο του Kοινοβουλίου, κα Nicola Beer, εάν έχει δεχθεί μισογυνικά σχόλια κατά τη διάρκεια της πολιτικής της θητείας. Η απάντηση της Αντιπροέδρου βρίσκεται εδώ (στο 10:15:05 λεπτό)

Κατά το δεύτερο μέρος, ακολούθησε η διαδικασία προσομοίωσης της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με εισηγήσεις, αντιπροτάσεις και ηλεκτρονική ψηφοφορία άρθρων σχετιζόμενων με το θέμα της Ισότητας των Φύλων. Εκεί η συμμαθήτρια μας, Μοσκιού Δέσποινα, εξέφρασε τις απόψεις ορμώμενη από τα προσωπικά της βιώματα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *