2022-2023 e-twinning InfopointEU

Εκδήλωση για την «Ημέρα της Ευρώπης 2023»

Spread the love

«Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας ούτε βάσει ενός μοναδικού σχεδίου. Θα οικοδομηθεί μέσα από απτά επιτεύγματα, που πρώτα θα δημιουργήσουν μια πραγματική αλληλεγγύη.» Ρομπέρ Σουμάν

 

Στις 9 Μαΐου κάθε έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης, επέτειο της Διακήρυξης Σουμάν.  Στις 9 Μαΐου 1950, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε τη δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου, επιφορτισμένου με τη διαχείριση της βιομηχανίας άνθρακα και χάλυβα, δηλαδή, του τομέα ο οποίος τότε ήταν η βάση όλης της στρατιωτικής δύναμης. Οι χώρες στις οποίες απευθύνθηκε, Γαλλία και Γερμανία, είχαν καταστρέψει σχεδόν η μία την άλλη σε μια τρομακτική σύγκρουση που άφησε πίσω της μια αίσθηση υλικής και ηθικής ερήμωσης. Η πρόταση αυτή, γνωστή ως «Δήλωση Schuman», ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης ειρήνης στη μεταπολεμική Ευρώπη, το οποίο θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΓΕΛ Κρεμαστής, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», για να σηματοδοτήσει την ιδιαίτερη αυτή μέρα, διοργάνωσε εκδήλωση την Τετάρτη 03 Μαΐου 2023 με την υποστήριξη του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου και «Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο».

Η εκδήλωση περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα ενημερωτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, παρέχοντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να βιώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναδείξουν την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Φιλία Παπασάββα, Υπεύθυνη του δικτύου Europe Direct Νοτίου Αιγαίου, μάς ενημέρωσε για τη σημασία της Ημέρας της Ευρώπης και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Καβουκλής, Πρόεδρος στο «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» μέσα από μια παιγνιώδη και διαδραστική παρουσίαση συζήτησε με τους/τις μαθητές/τριες μας για το όραμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για τα οφέλη της συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ και για τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής των νέων στα κοινά.

Είχαμε, μάλιστα, την χαρά να γιορτάσουμε την ευρωπαϊκή ενότητα με μαθητές/τριες από το σχολείο IV LICEUM OGÓLNOSZTAŁCĄCE της περιοχής Zielonej Gorze της Πολωνίας που μας επισκέφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος e-twinning. Οι μαθητές/τριες παρουσίασαν τις ομορφιές και τα έθιμα της πατρίδας τους και μας προσέφεραν γλυκά από την χώρα τους ενώ η δική μας ομάδα μαθητών/τριών του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είχε ετοιμάσει ένα κουίζ γνώσεων για την ΕΕ.

Στον προαύλιο χώρο του σχολείου, μαζί με τους καλεσμένους μας μαθητές/τριες από την Πολωνία, ζωγραφίσαμε σε τοίχο του σχολείου για την διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, συμμετείχαμε σε αθλητικές βιωματικές δραστηριότητες συνεργασίας, διασκεδάσαμε με ζωντανή μουσική, χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς, μιλήσαμε για την παράδοση και απολαύσαμε χειροποίητα μελεκούνια και ντολμαδάκια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαριτσών ο «ΚΕΡΩΝΙΑΤΗΣ».

Η Ομάδα μας λειτούργησε, τέλος, σε χώρο του σχολείου ένα «Σημείο Πληροφοριών Ευρωπαϊκής Ένωσης / Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (Info Point) στο οποίο και ενημέρωνε για το mazi.eu, μια ψηφιακή πανευρωπαϊκή κοινότητα ανθρώπων που ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διεργασίες. (Εγγραφή στη διεύθυνση: https://together.europarl.europa.eu/el/ )

Ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης στον τοπικό τύπο  εδώ  εδώ  εδώ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *