Είχαμε την χαρά να συμμετάσχουμε σήμερα στη διοργάνωση του 1ου Μαθητικού Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Βιώσιμη Πόλη», στο οποίο μαθητές/τριες από την περιοχή της Ρόδου κλήθηκαν να συνεδριάσουν και να συζητήσουν πως ονειρεύονται τις πόλεις και τα χωριά του νησιού πιο βιώσιμα. Η γενική θεματική της δράσης ήταν η ≪Βιώσιμη Πόλη≫ και εξειδικεύτηκε σε δύο υποθεματικές: ≪Διαχείριση Αποβλήτων και Ανακύκλωση≫ και ≪Βιώσιμη Κινητικότητα και Οδική Ασφάλεια≫.
Σκοπός του Μαθητικού Δημοτικού Συμβουλίου ήταν οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν καλύτερα τα προβλήματα διαχείρισης βιωσιμότητας του νησιού μας και μέσα από μία διαδικασία διαβούλευσης να καταλήξουν σε χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και πρωτότυπες προτάσεις.
Το πρώτο Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου αποτελεί πρωτοβουλία του Δημάρχου Ρόδου, κου Αντωνίου Καμπουράκη, με συντονιστή τον Αντιδήμαρχο Επικοινωνίας, Τύπου και Εθιμοτυπίας κο Κωνσταντίνο Ταρασλιά. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και του Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών Ρόδου – RhodesMRC.
Οι μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν με ενθουσιασμό και παρουσίασαν τις προτάσεις τους, από τις οποίες αναδείχθηκε πώς βιώνουν οι ίδιες τις προκλήσεις για την περιοχή τους, επισήμαναν τις ιδιαιτερότητες λόγω τουρισμού και κατέληξαν μέσα από ένα δομημένο διάλογο σε προτάσεις.
Ειδικότερα, τονίστηκε ότι το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης απαιτεί πλέον από τους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος, να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους και να σχεδιάσουν το μέλλον ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες βιώσιμες εμπειρίες στους ταξιδιώτες και να προστατεύουν το μέλλον των προορισμών μέσα από ένα πιο αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο. Καθαρές πόλεις, μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μείωση των πλαστικών, ανακύκλωση σε πολλά ρεύματα αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση, καθαρές τεχνολογίες, βιώσιμες πρακτικές, προστασία του περιβάλλοντος, ανάπτυξη εναλλακτικών προορισμών και διαχείριση ροών πρέπει να συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες του Δήμου Ρόδου.
Η δυναμική της τουριστικής βιομηχανίας και οικονομίας στο νησί απαιτεί ανασχεδιασμό των παρεχομένων υπηρεσιών για την εξασφάλιση της καθαριότητας και του ευπρεπισμού σε όλη την επικράτεια του νησιού και την αλλαγή επιπέδου παροχής των υπηρεσιών πέραν της έως τώρα κοινής πρακτικής. Ως εκ τούτου η αύξηση των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων, η ανάγκη διατήρησης ενός ικανοποιητικού επιπέδου καθαριότητας σε όλη την έκταση του Δήμου, για την προστασία πρωτίστως της δημόσιας υγείας, αλλά και για την προστασία του δικαιώματος των πολιτών για ανταποδοτική καθαριότητα, καθώς και ως βασική παράμετρος για την προσέλκυση τουριστών και για την εξασφάλιση μίας αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης συντείνουν στη δημιουργία αυξημένων και απαιτητικών αναγκών στον τομέα της καθαριότητας στο Δήμο μας.
Η νέα γενιά οραματίζεται ένα νησί φιλικό προς τη φύση, πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο βιώσιμο νησί παγκοσμίως, με τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση των απορριμμάτων.