2023-2024 InfopointEU Δράσεις Πολιτική προτεραιότητα Ε.Ε

5ο Άρθρο στη Ροδιακή “ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ”

Spread the love

Διαβάστε το άρθρο μας στην εφημερίδα Ροδιακή εδώ

«Σε όλες τις δράσεις της, η Ένωση επιδιώκει να εξαλειφθούν οι ανισότητες

και να προαχθεί η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.»

Άρθρο 8 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

 

Η Ισότητα των Φύλων αποτελεί βασική αξία και βασική πολιτική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρώτη φορά στη Συνθήκη της Ρώμης του 1957 αποφασίστηκε η αρχή της ισότητας αμοιβής για όμοια εργασία. Από τότε η ΕΕ συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στις διακρίσεις λόγω φύλου, µε αποτέλεσμα σήμερα η Ευρώπη δικαίως να συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές µε τη μεγαλύτερη ασφάλεια και την πιο δίκαιη αντιμετώπιση για τις γυναίκες στον κόσμο. Μάλιστα, 14 κράτη μέλη της ΕΕ κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων 20 για την ισότητα των φύλων παγκοσμίως.

 

Η στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των φύλων θέτει ως στόχο μια Ένωση στην οποία οι γυναίκες και οι άνδρες, τα κορίτσια και τα αγόρια, σε όλη την πολυμορφία τους, θα είναι ελεύθεροι να χαράξουν την πορεία που αυτοί επιλέγουν στη ζωή τους, θα έχουν ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα και να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή κοινωνία μας. (Strategic engagement for gender equality 2016-2019, European Commission).

 

Οι κύριοι στόχοι είναι ο τερματισμός της έμφυλης βίας· η αμφισβήτηση των έμφυλων στερεοτύπων· η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων στην αγορά εργασίας· η επίτευξη ίσης συμμετοχής σε διάφορους τομείς της οικονομίας· η αντιμετώπιση του μισθολογικού και του συνταξιοδοτικού χάσματος μεταξύ των φύλων· η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων όσον αφορά τη φροντίδα και η επίτευξη ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στην πολιτική (Strategic engagement for gender equality 2016-2019, European Commission).

 

Μέτρα ΕΕ:

  • Στις 4 Μαρτίου 2021, η Επιτροπή πρότεινε δεσμευτικά μέτρα για τη μισθολογική διαφάνεια, ως ένα από τα πρώτα παραδοτέα της στρατηγικής.
  • Στις 8 Μαρτίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέα πρόταση οδηγίας σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η πρόταση αποσκοπεί στη θέσπιση στοχευμένων ελάχιστων κανόνων σχετικά με τα δικαιώματα αυτής της ομάδας θυμάτων εγκληματικών πράξεων και στην ποινικοποίηση των σοβαρότερων μορφών βίας κατά των γυναικών και της βίας στον κυβερνοχώρο.
  • Στις 22 Νοεμβρίου 2022, – μετά από 10 έτη διαπραγματεύσεων – εγκρίθηκε η οδηγία ορόσημο για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις λήψης εταιρικών αποφάσεων στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της ΕΕ.
  • Στις 8 Μαρτίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε εκστρατεία για την αμφισβήτηση των έμφυλων στερεοτύπων που επηρεάζουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες σε διάφορους τομείς της ζωής, μεταξύ άλλων οι επιλογές σταδιοδρομίας, ο επιμερισμός των ευθυνών που αφορούν τη φροντίδα και η λήψη αποφάσεων.
  • Αρχές Φεβρουαρίου 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν σε έναν νόμο που θα ρυθμίζει τη βία κατά των γυναικών, σεξουαλική και ενδοοικογενειακή. Ο νέος νόμος ποινικοποιεί τη σωματική βία, καθώς και την ψυχολογική, οικονομική και σεξουαλική βία κατά των γυναικών σε ολόκληρη την ΕΕ, τόσο εκτός όσο και στο διαδίκτυο. Ενσωματώθηκε ειδικότερα η ποινικοποίηση της τεχνολογίας των deepfakes. Πρόκειται για την  ανάρτηση στο διαδίκτυο ψεύτικων και αλλοιωμένων φωτογραφιών ή βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο, που συνιστά μορφή σεξουαλικής κακοποίησης, και χρησιμοποιείται συχνά για την παρενόχληση, τη διαπόμπευση και τον εκβιασμό των γυναικών καθώς και Μετά από πρωτοβουλία μου ενσωματώθηκε στην έκθεση και η ποινικοποίηση της εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn).
  • Αρχές Φεβρουαρίου 2024, για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν στο επίκεντρο όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και τα παιδιά που είναι θύματα ή μάρτυρες αυτής της βίας.

(Strategic engagement for gender equality 2016-2019, European Commission).

 

Ωστόσο, ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών και η προστασία των δικαιωμάτων αυτών εξακολουθούν να αποτελούν καθημερινή αναγκαιότητα για την ΕΕ. H χώρα μας, ενώ βρισκόταν 13 χρόνια στην τελευταία θέση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων, το 2023 ανέβηκε στην 24η ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρώπης (δηλαδή στην 4η θέση από το τέλος), με τη Σουηδία να βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά στην κορυφή της λίστας (Gender Equality Index, 2023). Ο παγκόσμιος δείκτης ισότητας των φύλων του 2023 εκτιμά ότι με το σημερινό ρυθμό προόδου, θα χρειαστούν 67 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα και να κλείσει το συνολικό χάσμα μεταξύ των φύλων σε παγκόσμια κλίμακα. Ο φετινός δείκτης ισότητας των φύλων αποκαλύπτει ότι η πρόοδος είναι εφικτή αλλά παραμένει επισφαλής όταν δεν υποστηρίζεται από ενέργειες σε όλους τους τομείς της ζωής και σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *