Εκπαιδευτικά προγράμματα

Η Μεσογειακή Διατροφή στο χθες και στο σήμερα. Εφαρμογή στην εκπαίδευση

Spread the love

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος (ΚΑΖΑΝΑΣ -ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ) και  μαθητές-τριες της Α΄Λυκείου του ΓΕΛ Κρεμαστής συμμετείχαν σε διαδικτυακό σεμινάριο για τη Μεσογειακή Διατροφή. Το ΓΕΛ Κρεμαστής συμμετέχει στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεματικού Δικτύου με τίτλο: « Διατροφή, Περιβάλλον και Υγεία».

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ιεράπετρας Νεάπολης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοτμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας και το Γεωπάρκο Σητείας, πραγματοποίησε την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 Διαδικτυακό   επιμορφωτικό σεμινάριο  στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα (εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες). Τίτλος σεμιναρίου: «Η Μεσογειακή Διατροφή στο χθες και στο σήμερα. Εφαρμογή στην εκπαίδευση».

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων/ουσών για τις βασικές αρχές της Μεσογειακής Διατροφής και τα πρόσφατα, επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του σεμιναρίου, ανιχνεύουμε το ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής από το παρελθόν μέχρι το σήμερα, εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος, με σκοπό την ανάπτυξη διατροφικών δεξιοτήτων που να προάγουν μια διατροφή βιώσιμη για το περιβάλλον. Η αξιοποίηση των δεξιοτήτων αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς και η σύνδεσή τους με την εκπαίδευση για την αειφορία θεωρείται ουσιαστική προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να ακολουθήσουν τον μεσογειακό τρόπο Διατροφής.

UNESCO και Μεσογειακή Διατροφή

Η Unesco (μετά από αίτημα της Ελλάδας και άλλων μεσογειακών χωρών) αποφάσισε την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Μεσογειακή Διατροφή

Η Μεσογειακή Διατροφή κατοχυρώνεται πλέον ως ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο αγαθό, που το συνθέτουν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, οι μέθοδοι παραγωγής, το αγροτικό τοπίο, το κλίμα και το έδαφος, οι διατροφικές συνήθειες, η κοινωνικότητα, ο πολιτισμός, τα ήθη και έθιμα, η παράδοση.

Unesco και Ελληνική Μεσογειακή διατροφή

Η απόφαση της UNESCO ανοίγει ορίζοντες όχι μόνο για τη διάδοση των τοπικών μας παραδόσεων και του πολιτισμού μας, αλλά και για την ανάδειξη των προϊόντων της ελληνικής γης και της τοπικής διατροφής της περιφέρειάς μας, προς όφελος της ανάπτυξης και της ελκυστικότητας της ελληνικής υπαίθρου ως φιλόξενου χώρου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή και υγεία εφήβων

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα (ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, κρασί, γαλακτομικά, σιτηρά, κ.ά.) που συνθέτουν τη Μεσογειακή Διατροφή, κυριαρχούν ποσοστιαία στο σύνολο της αγροτικής μας παραγωγής.  Η Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή είναι στάση ζωής, είναι μια κληρονομιά ιστορικής αξίας, που οφείλουμε να υπερασπιστούμε.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

«Η Μεσογειακή διατροφή στο χθες και στο σήμερα…»

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

18:00-18:10 ΄Εναρξη – Χαιρετισμοί

18:10-18:20

Το εθνικό δίκτυο: «Διατροφή, περιβάλλον & υγεία». Πορεία στο χρόνο

Παιδαγωγική Ομάδα ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας(Ευστράτιος Μυλωνάκης, Χαρίδημος Βουμβουλάκης, Ελισάβετ Δρούγκα, Σοφία Τσαντηράκη, Μαγδαληνή Ζουρμπάκη,)

18:20-18:40

Κρητική Διατροφή: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα.

Δρ. Αναστασία Μαρκάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

18:40-19:00

Τα εδώδιμα αυτοφυή φυτά στην Κρητική διατροφική κουλτούρα.

Δρ. Αντωνέλλα Ψαρουδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήματος Επιστημών Διατροφής και

Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

19:00-19:20

Προαγωγή της προστασίας του περιβάλλοντος της αειφόρου ανάπτυξης και δημόσιας

υγείας, με την εφαρμογή προγράμματος περιβαλλοντικής και διατροφικής αγωγής.

Δρ. Γεώργιος Φραγκιαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, “Διατροφής & Μεταβολισμού”

Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

19:20-19:40

Σχολικό περιβάλλον και διατροφική συμπεριφορά

Υποψ.Δρ. Ειρήνη Σφακιανάκη, Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.),

Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού

Πανεπιστημίου.

20:00-20:15

«Διατροφικές Παρεμβάσεις στα σχολεία»

Δρ. Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Μέλος του συμβουλίου διοίκησης ΕΛΜΕΠΑ, Καθηγητής

Εφαρμοσμένης Φυσικής, Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού

Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

20:15-20:30

Υπηρετώντας τους στόχους βιώσιμης Ανάπτυξης μέσα από πρόγραμμα Scratch

Δρ. Γεώργιος Τσικαλάκης, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.), Τμήματος

Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

20:30-20:45

Τα προϊόντα και ο ρόλος του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο

UNESCO της Σητείας.

Βαγγέλης Περάκης, Γεωπόνος, Συντονιστής Γεωπάρκου Σητείας.

20:45-21:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση

21:00 Λήξη

Εκπαιδευτικό υλικό από τις εισηγήσεις των δράσεων του Δικτύου έχει αναρτηθεί στο padlet  του Δικτύου (https://padlet.com/kpeierap/padlet-fvd4byplahbrbzh5) και έχει αξιοποιηθεί σε όλες τις φάσεις υλοποίησης του προγράμματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *