Σε λίγες μέρες τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά, θα κληθούν να περάσουν τη δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε τέσσερα τουλάχιστον μαθήματα. Το σύστημα αυτό, ένα αξιόπιστο αλλά δύσκολο και σκληρό σύστημα, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό σε ποιο τμήμα, σχολή ή εισαγωγική κατεύθυνση θα βρεθούν τα παιδιά από τον επόμενο Σεπτέμβρη.
Ενώ πολλά πράγματα θα είναι όπως και τα περασμένα έτη (αριθμός μαθημάτων, ύλη, τρόπος εξέτασης κλπ), φέτος θα υπάρχουν αρκετές αλλαγές σε σχέση με τα περασμένα χρόνια.
Μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές
- Ίδρυση Πολυτεχνικών σχολών στα πρώην ΤΕΙ. Ήδη δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο ΕΛΜΕΠΑ και θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αποφάσεις για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α), το Παν. Πελοποννήσου και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε)
- Της παραπάνω απόφασης είχε προηγηθεί η αντιστοίχιση 18 τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας ως αντίστοιχα με τμήματα πολυτεχνικών σχολών.
- Νέα ειδική κατηγορία που δίνει ποσοστό εισαγωγής 3% στους υποψηφίους που ανήκουν στις κατηγορίες τέκνα ή εν χηρεία σύζυγοι του προσωπικού του Αστυνομικού Σώματος, που απεβίωσαν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας
- Ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, εκτός από τις αντίστοιχες σχολές στην Καρδίτσα και τη Θεσσαλονίκη.
- Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο Υπουργείο Παιδείας για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, υπό τη μορφή παραρτημάτων Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.), σύμφωνα με τον Νόμο 5094/2024. Δώδεκα + μία αιτήσεις έχουν υποβληθεί αλλά θα είναι μάλλον δύσκολο η λειτουργία να ξεκινήσει πριν το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027.
- Από το 2025 θα λειτουργήσει για πρώτη φορά το Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το Τμήμα προέκυψε από τη συγχώνευση τριών Τμημάτων, Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας.
- Ίδρυση Τμημάτων Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate – Ι.Β.) σε Πρότυπα και Πειραματικά Γενικά Λύκεια, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Λύκεια. Τα 10 πρώτα σχολεία θα ιδρυθούν από το επόμενο σχολικό έτος (2025-2026).
- Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο προστίθεται τμήμα Εργοθεραπείας στο ΔΠΘ στην πόλη της Κομοτηνής.
- Το τμήμα νοσηλευτικής του ΔΠΘ μεταφέρεται από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη από τ ακαδημαϊκό έτος 2025-2026
- Υπάρχουν ακόμα αρκετές αλλαγές οπότε οι υποψήφιοι/ες πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις επιλογές τους και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες.
- Μεγάλες αλλαγές θα υπάρξουν από το μηχανογραφικό του 2026 με την κυριότερη να αφορά την ένταξη πολλών στρατιωτικών σχολών στο 2ο, 3ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο και την ευκαιρία των υποψηφίων να εισαχθούν από αυτά. Για παράδειγμα, η Σχολή Ευελπίδων θα είναι πλέον προσβάσιμη και από το 3ο και 4ο ΕΠ, όχι μόνο το 2ο.
- Άλλες ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν αφορούν σχολές που δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα σε απόφοιτους που έχουν εισαχθεί από «λάθος» ΕΠ. Ένα τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η ένταξη του Τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Άμφισσα) στο 1ο ΕΠ. Το συγκεκριμένο τμήμα επιτρέπει στους/στις απόφοιτους/ες να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Επιπλέον το τμήμα κατοχυρώνει την ειδικότητα του Περιφερειολόγου που δίνει το δικαίωμα συμμετοχής σε σχετικές προκηρύξεις του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Αυτές είναι μερικές αλλαγές για φέτος. Μπορείτε να παρακολουθείτε όλες τις εξελίξεις στον ιστότοπο https://lyk-kremast.dod.sch.gr/
Δημήτρης Γρηγοριάδης