2022-2023 InfopointEU Δράσεις Πολιτική προτεραιότητα Ε.Ε

Συγχρηματοδοτούμενα έργα από ΕΕ – Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Spread the love

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου μας στο Πρόγραμμα «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» επισκεφθήκαμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για να συναντήσουμε τον κ. Χρήστο Μπάρδο, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, και τους συνεργάτες του. Μετά από μια θερμή υποδοχή ενημερωθήκαμε για έργα και προγράμματα στην περιοχή μας που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Οι μαθητές/τριες μας γνώρισαν μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων όλη την διαδικασία που ακολουθείται˙ από την σύλληψη της ιδέας, που είναι σύμφωνη με τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις στρατηγικές ανάγκες της Περιφέρειας,  την υποβολή πρότασης, την αναζήτηση εταίρων, την ελεγκτική διαδικασία μέχρι και την τελική υλοποίηση της. Ειδικότερα:

Πρόγραμμα «ALTER ECO» 

Το πρόγραμμα «ALTER ECO» παρέχει τη δυνατότητα σε έξι Μεσογειακές πόλεις (Ρόδος, Ντουμπρόβνικ, Βενετία, Μάλαγα, Βαλένθια, Γένοβα) να προωθήσουν τη Μεσογειακή τους ταυτότητα μέσω εναλλακτικών τουριστικών στρατηγικών με έξι πιλοτικές λύσεις, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς εμπλεκόμενους φορείς. Η πιλοτική εφαρμογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβάνει μια Εφαρμογή Mobile native application για iOS & Android για τους επισκέπτες που παρουσιάζει πληροφορίες, video και φωτογραφίες και περιγραφές των διαδρομών. Οι πληροφορίες παρουσιάζονται σε τέσσερις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά.

Στόχοι
Το έργο στοχεύει στην:
– Ενίσχυση της ισορροπίας μεταξύ τουριστικών αξιοθέατων ως πηγής οικονομικής ανάπτυξης.
– Διατήρηση του κλασικού μοντέλου της Μεσογειακής πόλης.
– Προώθηση ταυτόχρονα του ήπιου, οικολογικού και πεζοπορικού τουρισμού κάνοντας τη χάραξη μονοπατιών πεζοπορίας σε περιοχές της Ρόδου, οι οποίες δεν ανήκουν στους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς.
– Χρήση έξυπνων λύσεων για τη μέτρηση του αντίκτυπου των πιλοτικών δράσεων στην εξάπλωση των τουριστικών ροών σε όλο το νησί.

Τα μονοπάτια που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα είναι τα εξής:
– Κούμελο- Αρχάγγελος
– Αίθωνας-Ελεούσα-Άγιος Νεκτάριος
– Φαέθων (εγκαταστάσεις μικρόσωμου αλόγου)-Άγιος Νεκτάριος
– Αίθωνας-Μαλώνα
– Αίθωνας- Ξετρυπητή-Φράγμα Γαδουρά
– Φαέθων-Αίθωνας
– Ελεούσα-Φουντουκλί

Το νησί μας πλέον γίνεται ακόμα πιο γνωστό, καθώς τα επτά μονοπάτια-διαδρομές έχουν ενσωματωθεί στον παγκόσμιο χάρτη του είδους και μπορεί εύκολα όποιος επιθυμεί να τα ανακαλύψει και φυσικά να τα επισκεφτεί.

Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020

«Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου – Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού», είναι ο τίτλος του έργου στην υλοποίηση του οποίου προχωρεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Ιnterreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

Στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες περιοχές, ως εργαλείο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διατήρηση της φυσικής και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση του κοινού, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα του καταδυτικού, εμπλουτίζοντας και διαφοροποιώντας τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες.

Το έργο θα έχει τον τίτλο «Κατασκευή και Πιλοτική πόντιση υφάλων στην Ελλάδα-Σύστημα παρακολούθησης και φύλαξης θαλάσσιου πάρκου στην περιοχή Πλημμύρι δήμου Ρόδου περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Η πράξη συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου στο πλαίσιο του Προγράμματος συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *