2023-2024 Εκπαιδευτικά προγράμματα

Ο ρόλος της Άσκησης και της Μεσογειακής Διατροφής στην Υγεία των εφήβων

Spread the love

Η συμμετοχή του ΓΕΛ Κρεμαστής στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Αειφόρου Εκπαίδευσης με τίτλο: «Διατροφή, Περιβάλλον και Υγεία», με συντονιστικό φορέα το ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας – Νεάπολης, Λασιθίου, έχει ως σκοπό τη δημιουργική συμμετοχή μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας σε μια συλλογική δράση προβληματισμού, αναφορικά με τη σημασία της διατροφής και της άσκησης στην υγεία του ατόμου. Ειδικότερα, θεωρούμε ότι η αξιοποίηση της συνεργατικής δικτύωσης σχολείων μέσω της υπερμεσικής δομής και οργάνωσής του και ο μετασχηματισμός της παραδοσιακής διδασκαλίας σε ενεργητική μαθησιακή διεργασία,  θα συμβάλλει:

  • Στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών σε θέματα που αφορούν τη διατροφή, την άσκηση και τις σχέσεις αυτών με την υγεία, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή
  • Στην ενίσχυση της μάθησης μέσω της οργάνωσης επιμορφωτικών διαδικτυακών συναντήσεων και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού
  • Στην ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων, γνώσεων και ακόμη στη διαμόρφωση πρακτικών συμμετοχής και συνεργατικής έρευνας
  • Στην προώθηση της επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών/-τριών από διαφορετικές περιοχές, επιτρέποντας την κατανόηση της διαφορετικής κουλτούρας τους
  • Στη δυνατότητα παιδαγωγικής και επιστημονικής υποστήριξης από θεσμικούς συνεργατικούς φορείς, όπως το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. ά.)
  • Στην άσκηση των μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών σε νέες εκπαιδευτικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις και πρακτικές στη μέθοδο σχεδίων εργασίας (project) και στην υποστήριξη διαδικασιών ανατροφοδότησης με στόχο τη δημιουργία μακροπρόθεσμης ικανότητας για βελτίωση
  • Στην ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εγγραφή μέσω της Unesco, μετά από αίτημα της Ελλάδας και άλλων μεσογειακών χωρών, όσον αφορά τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας
  • Στην ενημέρωση και συνειδητοποίηση από όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου πως η απόφαση της UNESCO ανοίγει ορίζοντες όχι μόνο για τη διάδοση των τοπικών μας παραδόσεων και του πολιτισμού μας, αλλά και για την ανάδειξη των προϊόντων της ελληνικής γης και της τοπικής διατροφής της περιφέρειάς μας, προς όφελος της ανάπτυξης και της ελκυστικότητας της ελληνικής υπαίθρου ως φιλόξενου χώρου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της
  • Στην καλύτερη ενημέρωση των μαθητών/-τριών μέσω επιστημονικών ερευνών πως το σύνδρομο υποκινητικότητας απειλεί την υγείας μας και στην ενθάρρυνση των μαθητών/-τριών για εκγύμναση στην παιδική και εφηβική ηλικία εστιάζοντας στα οφέλη της σωστής άσκησης για την υγεία

Η καινοτομία του προγράμματος βασίζεται στην ιδέα της αξιοποίησης της ηλεκτρονικής δικτύωσης ως μέσο επικοινωνίας, συνεργασίας, ανάπτυξη δεξιοτήτων και επίλυσης προβλημάτων. Το μοντέλο εργασίας που πρόκειται να ακολουθήσουμε βασίζεται στη μέθοδο project και με έμφαση στην αξιοποίηση των ΤΠΕ και ειδικότερα των υπηρεσιών του Διαδικτύου σύμφωνα με το ολιστικό πρότυπο. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε:

  • Διαδικτυακό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς, που είναι ενταγμένοι στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου2023 και με θέμα: «Η διατροφή και ο ρόλος της, στην υγεία και στην εκπαίδευση για την αειφορία». Στο πρόγραμμα του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικές: α) Τα δίκτυα και ο ρόλος τους στην αειφόρο εκπαίδευση, β) Διατροφικές ετικέτες τυποποιημένων τροφίμων, γ) Περιβαλλοντικοί ρύποι στα τρόφιμα, δ) Διαιτητικοί κώδικες και περιβάλλον. Πόσο η μεσογειακή διατροφή το επιβαρύνει;

Επιπρόσθετα, υλοποιήθηκε πρόγραμμα επιμορφωτικής δράσης για τους μαθητέ/ς-τριες της Ά  Λυκείου, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου με τις εξής θεματικές:

α) Ενημέρωση για τη συνεργατική δικτύωση σχολείων, β) Παρουσίαση και συζήτηση των  θεματικών ενοτήτων: β1) «Από το πιάτο μας στην προστασία του κλίματος» και β2) « Κατανάλωση υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων και ενεργειακών ποτών και οι επιπτώσεις τους στην εφηβική ηλικία».

Οι Εισηγήσεις των δράσεων του Δικτύου “Διατροφή, Περιβάλλον & Υγεία” στις 11 & 13 Δεκεμβρίου 2023 είναι αναρτημένες στο padlet του Δικτύου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *