2023-2024 InfopointEU Δράσεις Εκστρατεία αξίας Ε.Ε Πολιτική προτεραιότητα Ε.Ε

Η ομάδα EPAS αρθρογραφεί στην “Ροδιακή”

Spread the love

Μία νέα στήλη (“Η ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ”) εγκαινιάζεται σήμερα στην εφημερίδα «η Ροδιακή» και αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, κάθε εβδομάδα, θα φιλοξενείται άρθρο από την ομάδα EPAS του σχολείου μας, European Ambassador School, που θα αφορά την ιστορία, τον τρόπο λειτουργίας και το έργο που επιτελείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφορμή για τη δημοσίευση σειρά άρθρων από τα μέλη της ομάδας EPAS του ΓΕΛ Κρεμαστής, η διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέων μελών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ακολουθεί το άρθρο μας (στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας εδώ):

Η ιστορία της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) είναι μία μοναδική οικονομική και πολιτική ένωση είκοσι επτά (27) δημοκρατικών ευρωπαϊκών χωρών, γνωστών ως κρατών μελών, οι οποίες αποφάσισαν να συνεργαστούν, για να οικοδομήσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον.
Η ιστορία της δημιουργίας της Ε.Ε. συνδέεται με τα γεγονότα του 20ού αιώνα. Μετά το τραυματικό βίωμα δύο παγκόσμιων πολέμων (1914–1918 και 1939–1945), οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αρχίζουν να οραματίζονται την ένωση προκειμένου να εξασφαλιστεί διαρκής ειρήνη και ευημερία.

Στις 9 Μαΐου 1950, ο Robert Schuman (ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας) πρότεινε τη συγκέντρωση της ευρωπαϊκής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα, των πρώτων υλών δηλαδή του πολέμου, ώστε καμία χώρα να μη μπορεί να κατασκευάζει στρατιωτικό εξοπλισμό εν αγνοία των άλλων. Μετά την πρόταση αυτή, το 1952 δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) από έξι γειτονικές χώρες —το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες— και τέθηκαν τα θεμέλια για την Ε.Ε. που γνωρίζουμε σήμερα. Το 1957, οι ίδιες έξι χώρες υπέγραψαν τη Συνθήκη της Ρώμης, δημιουργώντας την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόµ) στοχεύοντας στην περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ των χωρών.

Σταδιακά, άρχισαν να προσχωρούν και άλλα κράτη. Το 1973 η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο αποχώρησε από την Ε.Ε. το 2020), το 1981 η Ελλάδα, το 1986 η Πορτογαλία και η Ισπανία. Το 1993 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ θεσπίζεται επισήμως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1995 προσχωρούν η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία, το 2004 η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Κύπρος και η Μάλτα. Το 2007 η Βουλγαρία και η Ρουμανία και ακολούθησε η Κροατία το 2013.

Σήμερα, η Ε.Ε. αποτελείται από 27 κράτη μέλη, έχει έκταση 4 εκατομμύρια τ. χλμ. και πληθυσμό 448,4 εκατομμύρια κατοίκους. Το ευρώ είναι το επίσημο νόμισμα 20 χωρών της Ε.Ε. που συναποτελούν τη ζώνη του ευρώ, γνωστή και ως ευρωζώνη. Σύνθημα της Ε.Ε. είναι η φράση «Ενωμένοι στην πολυμορφία» η οποία περιλαμβάνει την ουσία των αξιών της. Παρότι κάθε χώρα της Ε.Ε. έχει δικό της πολιτισμό, γλώσσα και παραδόσεις, όλες οι χώρες μοιράζονται τις ίδιες κοινές αξίες: τη δημοκρατία, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την ελευθερία, την ισότητα, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *