2023-2024 InfopointEU Δράσεις Εκστρατεία αξίας Ε.Ε Πολιτική προτεραιότητα Ε.Ε

“Τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος πολίτης; ” Νέο άρθρο μας στη Ροδιακή

Spread the love

Η ομάδα EPAS συνεχίζει τη συνεργασία της με την εφημερίδα “Ροδιακή”

Διαβάστε το 2ο άρθρο μας εδώ

“Τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος πολίτης; “

Του Γενικού Λυκείου Κρεμαστής
Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ως Ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουμε αγαθά, τα οποία συχνά θεωρούμε δεδομένα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η συμμετοχή μας σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η διασφάλιση της ειρήνης και η κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Πώς όμως επηρεάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την καθημερινότητά μας ανεξάρτητα από την καταγωγή, το επάγγελμα ή τον τρόπο ζωής;

Αρχικά, κάποια σημαντικά προνόμια που έχουμε ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν στις σπουδές. Οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να λάβουν κατάρτιση σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπηκόους της χώρας αυτής.

Το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα είναι το Erasmus+. Η πρωτοβουλία στηρίζει οικονομικά και οργανωτικά νέους, φοιτητές, ασκούμενους, εκπαιδευτικούς, ώστε να ζήσουν ένα χρονικό διάστημα στο εξωτερικό.

Επιπρόσθετα, μπορούμε να εργαστούμε οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που προσφέρει μια πανευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Στον ιστότοπο EURES υπάρχουν χιλιάδες ανακοινώσεις θέσεων εργασίας από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Επίσης, η πλατφόρμα Europass προσφέρει ένα εύχρηστο υπόδειγμα για τη δημιουργία βιογραφικού σημειώματος, καθώς και άλλα εργαλεία για τη γνωστοποίηση των δεξιοτήτων σε εργοδότες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ταξίδια πλέον είναι ευκολότερα και ασφαλέστερα. Με τη συμφωνία Σένγκεν έχουν καταργηθεί οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ των περισσότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούμε πλέον να διασχίζουμε τα περισσότερα σύνορα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο με την επίδειξη της ταυτότητας.

Αν συμβεί κάποιο ατύχημα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε άλλη χώρα της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία, με την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας έχουμε το δικαίωμα να λάβουμε δημόσια υγειονομική περίθαλψη υπό τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος που ισχύουν για τους πολίτες της χώρας αυτής.

Επιπλέον, τα τέλη περιαγωγής καταργήθηκαν τον Ιούνιο του 2017, που σημαίνει ότι όταν χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό στο εξωτερικό, καταβάλλουμε σήμερα το ίδιο ποσό με αυτό που καταβάλλουμε και στη χώρα μας.

Έχουμε βέβαια και πολλά πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη χρήση κοινού νομίσματος σε 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει δημιουργηθεί μια ενιαία αγορά στην οποία συναλλάσσονται μεταξύ τους άνθρωποι από διαφορετικές χώρες. Ως καταναλωτές μπορούμε να συγκρίνουμε τιμές ευκολότερα στη χώρα μας και στο εξωτερικό.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν υπολογισμούς και να χρεώνουν τους πελάτες τους σε ένα μόνο νόμισμα και δεν διατρέχουν κίνδυνο από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Τέλος, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, σύντομα δεν θα χρειαζόμαστε πλέον διαφορετικό φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουμε νέα φορητή συσκευή, καθώς θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον ίδιο φορτιστή για σειρά ηλεκτρονικών συσκευών μικρού και μεσαίου μεγέθους ως αποτέλεσμα της έγκρισης της νέας νομοθεσίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.

Συμπερασματικά, ως Ευρωπαίοι πολίτες νιώθουμε την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθημερινά, ακόμα και στα λιγότερο προφανή που έχουν όμως ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *