2023-2024 InfopointEU Δράσεις Πολιτική προτεραιότητα Ε.Ε

3ο Άρθρο στην εφημερίδα Ροδιακή “Οδεύοντας προς ένα “πράσινο” μέλλον”

Spread the love

Με αφορμή τη διαδικτυακή συζήτηση με τον κ. Χρυσόγελο Νίκο, πρώην ευρωβουλευτή, οι μαθητές/-τριες πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ΓΕΛ Κρεμαστής αρθρογραφούν για την κλιματική αλλαγή και την Ευρωπαϊκή «Πράσινη» Συμφωνία. Διαβάστε το άρθρο μας κι εδώ.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση κλιματικής και περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης. Τα τελευταία πέντε έτη ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί έως τώρα. Η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά 20 εκ. τον 20ό αι. προκαλώντας διάβρωση ακτών, μόλυνση υδάτων και απειλώντας παράκτιες κοινότητες.

Πυρκαγιές μειώνουν τις σοδειές και ζώα χάνουν τη ζωή τους λόγω κλιματικής κρίσης. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πάνω από 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως μεταξύ αυτών 500.000 παιδιά κάτω των 5 ετών.

Οι αλλαγές στα οικοσυστήματα και η καταστροφή των οικοτόπων θέτουν 1 εκατομμύριο είδη προς εξαφάνιση, όπως οι θαλάσσιες χελώνες και οι ουρακοτάγκοι. Δραστηριότητες, όπως η βιομηχανία, η γεωργία και οι μεταφορές προκάλεσαν αύξηση κατά 90% του διοξειδίου του άνθρακα τα τελευταία 50 χρόνια.

Οι τιμές των τροφίμων μπορεί να’αυξηθούν κατά 20% έως το 2050 μ.Χ. (European Union, 2021).
Επειδή η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και τον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως βασική πολιτική της προτεραιότητα την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2019, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή “Πράσινη” Συμφωνία, δια στόματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Lyen: «Η Ευρωπαϊκή “Πράσινη” Συμφωνία είναι η νέα αναπτυξιακή στρατηγική μας. (…)

Δείχνει πώς να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και εργασίας, παραγωγής και κατανάλωσης ώστε να ζούμε πιο υγιεινά και να καταστήσουμε τις επιχειρήσεις μας καινοτόμες. (…)

Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε για χάρη του πλανήτη και της ζωής πάνω σε αυτόν, για χάρη της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, της βιοποικιλότητας, των δασών και των θαλασσών μας. Δείχνοντας στον υπόλοιπο κόσμο πώς μπορεί να είναι κανείς βιώσιμος και ανταγωνιστικός, μπορούμε να πείσουμε και άλλες χώρες να μας ακολουθήσουν».

Και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να μετατρέψουν την ΕΕ στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο, όπου δεν θα παράγουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από ό,τι μπορούν να παράγουν τα οικοσυστήματά τους με φυσικό τρόπο, έως το 2050.

Για να το επιτύχουν αυτό, δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, με ανάληψη δράσης σε όλους τους τομείς, από τη βιομηχανία, την ενέργεια και τις μεταφορές έως την παραγωγή τροφίμων, τη γεωργία και τις κατασκευές.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι της πράσινης μετάβασης απαιτείται ένας πολύ μεγάλης κλίμακας οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η κλιματική μετάβαση θα είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς και ότι δεν θα επιβαρύνει τους πιο αδύναμους οικονομικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα (SCF).

Το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει με 86,7 δισ. ευρώ τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και χρήστες μεταφορών που πλήττονται ιδιαίτερα από την ενεργειακή φτώχεια και την οικονομική αδυναμία στις μετακινήσεις. Ταυτόχρονα, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα διοχετεύσει 17,5 δισ. ευρώ για «πράσινες» επενδύσεις στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες της ΕΕ, καθώς και για να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι που αναζητούν εργασία στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης (EUseful, Newsletter, 130)

Είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιλύσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα μόνη της. Απαιτείται συνεργασία σε διεθνές επίπεδο για τη διάσωση του περιβάλλοντος με βασικό στόχο την αποφυγή μιας ολοκληρωτικής καταστροφής».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *